More

    Çilek Reçeli

    YAZARLAR

    Avatar
    0 HABERLER0 Comments
    Avatar
    0 HABERLER0 Comments
    ADNAN İSTİKBAL
    1 HABERLER0 Comments
    Avatar
    0 HABERLER0 Comments
    Avatar
    0 HABERLER0 Comments
    Avatar
    0 HABERLER0 Comments

    Asuman o hafta sonu, her hafta sonu gibi evde kalacağını ve sadece arkadaşlarıyla oynayacağını düşünmüştü. Ama bu gün farklıydı.

    Annesi ve babası işten geldiğinde ona “ Asuman bu hafta sonu babaannene gideceğiz ve orada 2 gün kalacağız. Yanına yedek kıyafet ve diş fırçanı al. 1 saat sonra çıkacağız.” dediler. Asuman çok sevinmişti. Son zamanlarda dersler yoğun olduğu için babaannesini görme fırsatı bulamamıştı.

    Asuman hazırlandı. Bütün eşyalarını ağabeyinin Ona doğum gününde aldığı yeşil sırt çantasına yerleştirdi. Aslında yerleştirdi demek doğru olmaz. Heyecandan hepsini tıkıştırmıştı. Ama umurunda değildi.

    Çıkma vakti geldi. Asuman’ın ağabeyi dışında herkes geziden çok hoşlanıyordu. Asuman’ın ağabeyinin adı Can’dı. Gezileri sevmezdi. Konuya dönelim.

    Asuman babasına sordu; “ Babacığım kuzenlerimde orada olacak mı?” babası da “Üzgünüm kızım. Kuzenlerinin hafta sonu işleri varmış, gelemiyorlar” dedi. Asuman üzüldü. Ama üzüntüsünü bir dondurmayla giderdi. En sevdiği dondurma fıstıklı ve vanilyalıydı.

    O dondurmayı bitirmişken bir de baktı babaannesine gelmişler. Zaman ne çabuk geçiyor! Asuman babaannesine geldiğinde babaannesi ona “ Hoşgeldin Asuman, ben bu gün çilek reçeli yapmayı düşünüyorum. Bana katılmak ister misin?” kim hayır derdi ki?

    Babaannesi ona “ Reçele başlamadan önce malzemeleri almalıyız değil mi? Şimdi bu listeye bakalım” Asuman listeye baktı. Listenin malzeme kısmı şöyle idi;

    Malzemeler: 1 kg çilek, 1,5 kg toz şeker,3 bardak su,2 çorba kaşığı limon suyu.

    Asuman çileğe bayılırdı. Babaannesi bu tarifi onun için seçmiş olmalıydı. Bu sırada babaannesi
    “ Asuman hadi gel bahçedeki çilekler olgunlaşmış görünüyor. Onları toplama sırası sende.” Babaannesi Asuman’ı onun bilmediği bir çilek bahçesine götürdü. Orası harikaydı! Her yerde çilekler ve böcekler vardı.

    Bir de babaannesinin kedisi Yumak vardı. Yumak çok uysal bir kediydi. Sanki babaannesinin her sözünü anlıyordu.

    Evet ilk malzemeleri olan çileği toplamışlardı. Sonra marketten dönen Can’ı gördüler. Sanki pili bitmişti. Can “ İşte büyükanne: toz şeker ve limon suyu. Artık ödülüm olan 5 lirayı alabilir miyim?” babaanne Can’a parasını verdikten sonra “Hadi reçele başlayalım!!” diye bağırdı.

    Mutfağa geldiler. Yumak oyuncaklarıyla oynayıp mırıldıyordu. Babaanne “Yumak canım sen salona git, biz reçeli bitirir bitirmez geliyoruz” dedi. Yumak da “Miyav “ diyerek karşılık verdi. Büyükanne “Asuman bize yapım aşamasının ilk maddesini okur musun?” diye sordu. Asuman okumaya başladı;

    1-Çileklerin saplarını ayıklayıp kumunu bırakması için bol suya yatırın.(Önemli)

    “Evet Asuman. İlk aşama bitti. Sıra 2. Aşamada. Yani; Bir tencereye toz şeker ve suyu koyup kaynatın. Şurup koyulaşınca, suyu süzülmüş çilekleri ve limon suyunun yarısını katın. Kolaya benziyor!”

    Asuman tozşeker ve suyu karıştırdıktan sonra babaannesi karışımı kaynattı. Babaannesi Yumak’a mamasını verirken Asuman’dan şurup kaynayınca kendisine haber vermesini rica etti. Asuman reçelin nasıl olacağını merak ettiği için 5 dakika düşüncelere daldı. Sonra aklına şurup geldi. Şurup koyulaşmıştı. Babaannesine haber verdi. Babaannesi Asuman’a “Aferin “ dedikten sonra suyu süzülmüş çilekleri ve limon suyunun yarısını kaynattı.
    Bu iş de bittikten sonra Asuman 3. aşamayı okumaya başladı; “Çilekler suyunu alıp tekrar çekeceklerdir. Reçel koyulaşıp kıvama gelince, limonun diğer yarısını ilave edip bir taşım daha kaynatın. Ateşten alın.” Bu kısım biraz zordu belki, ama beraber olurlarsa yapamayacakları şey yoktu.

    Asuman reçel koyulaşıp kıvama gelince limon suyunun diğer yarısını ekledi. Babaannesi de kaynattı. Bu bölüm de bitti. Babaannesi sıradaki adımını okudu “Reçelin kıvama gelip gelmediğini anlamak için, su dolu bir çay bardağına damlatın. Reçel toparlanıp camlaşıyorsa kıvama gelmiş demektir.”

    İŞTE BİTTİ! Can Asuman’yn yanyna geldi ve “Hadi karde? Yumak’y sevelim” dedi. Do?rusu Asuman ?a?yrmy?ty. Bu kedi sevme saati de?ildi ki?!

    5 dakika sonra salona geldiler. Herkes “SÜRPRİİZ !!” diye bağırdı. Bu gün Asuman’ın doğum günüymüş! Asuman hayatındaki en güzel doğum gününü geçirmekle kalmadı. Aynı zamanda çilekli reçel yapmayı da öğrendi.

    Son Köşe Yazıları

    İyimser Rüyacı

    Louvre Müzesi

    spot_imgspot_img

    Related articles

    Leave a reply

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    spot_imgspot_img